Ecologisch?
Ja, natuurlijk!

Hout is het meest dankbare materiaal dat de aarde ons ter beschikking stelt. Oneindig hernieuwbaar, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.

IS HOUT VERBRANDEN ECOLOGISCH?

Wel op 1200°C.

Onze houtkachels onderscheiden zich van andere, traditionele houtkachels door hun unieke stookkamers met één belangrijk kenmerk: de houtverbranding gebeurt met een zeer hoge temperatuur van 1200 graden Celsius. Deze hitte zorgt voor een schone houtstook. Met een Tigchelkachel of een Tigchel finoven stookt u dan ook zonder houtrookoverlast. En dat is prettig voor uw buren. En vanzelfsprekend ook voor het milieu.

Hout is een snel hernieuwbare grondstof. Het verbranden ervan is een eeuwenoud procédé om onze woningen te verwarmen, waarbij de opgeslagen CO2 weer vrij komt. Een nul-operatie. Doen we dit echter op zo'n efficiënte manier, dan is de verbranding van hout één van de meest milieuvriendelijke en natuurlijke vormen van verwarming, quasi zonder uitstoot van fijn stof.

Warranty Icon

Duurzaam

Ambachtelijk en degelijk. Met minimaal onderhoud bent u verzekerd van een warmtebron voor de rest van uw leven.

Shopping Cart Icon

Uitstoot

Onze houtkachels scoren beter (NEN-EN15250 gecertificeerd) dan de strenge Europese richtlijnen die vanaf 2020 gelden.

Delivery Icon

Zuinig

U hoeft slechts één keer één mandje hout te stoken voor een sfeervol brandend houtvuur en circa 12-24 uur warmte.

Service Icon

Off-grid

Hout is geen fossiele brandstof maar juist 'groene energie'. Het meest duurzaam is het gebruik van streekhout.

Rendement

Houtkachels zijn een heikel thema in Vlaanderen (en ook bijna enkel in Vlaanderen). We durven echter stellen dat houtverbranding een perfect alternatief is voor ieder ander systeem van verwarming, als het maar op een verantwoorde manier gebeurt. Met houtverbranding ben je heel autonoom en met onze kachels heb je geen elektriciteit nodig om ze te laten werken. Maximaal rendement en minimale uitstoot zijn een noodzaak bij houtverbranding en dit is nu net waar de producten van Tigchelaar zo goed op scoren.

Bovendien brandt een Finoven of Tigchelkachel slechts 1 à 2 uur per dag terwijl dit bij een klassieke houtkachel de hele dag door gaat.  Houtverbranding op zich is een CO2-neutraal gebeuren: de CO2 die vrijkomt bij verbranding werd namelijk tijdens de groei opgeslagen in het hout van de boom.

Vaak wordt vergeten dat de CO2 die uitgestoten wordt tijdens de behandeling van het stookhout (rooien, korten, transporteren en splijten) ook ingecalculeerd moet worden. In een ideale situatie gebruik je dus lokaal gewonnen hout.

De recente testresultaten van onze kachels (en in het algemeen voor alle massakachels) geven een enigszins vertekend beeld. Alle houtkachels worden immers op dezelfde manier getest, en die testen zijn erop toegespitst om de metalen houtkachels er zo goed mogelijk te laten uitkomen… Ik beantwoord graag uw verder vragen hieromtrent.

Co-Owner John Doe

Pieter uit Zwevegem

"Wij genieten in ons vernieuwde huisje al drie heerlijke stookbeurten lang van 'joen stove'. Ik moet wel drie dagen tussen de stookbeurten laten want jouw papiervlokken beschermen ons goed. Heerlijke groeten uit Zwevegem!"

Co-Owner Jane Doe

Patrice uit Zandbergen

"Dat zien er heel mooie testwaardes uit! Iets om trots op te zijn, je verkondigt het al jaren dat hij heel efficient is, maar dat dan ook nog aantonen en waarmaken, dat zijn twee verschillende zaken,... Wij genieten nog iedere dag van onze leemkachel! Ons sanitair warm water geniet mee!"

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze info nog concrete vragen over de milieuefficiëntie van onze kachels? Neem gerust met ons contact op, we helpen u graag verder!